Çorlu Kalesi´nde Tarihe Işık Tutacak Kazı Çalışması Başlıyor

Orjinal Resim

Çorlu Belediyesi, Tekirdağ ve Trakya bölgesinin de önemli tarihî yapılarından biri olan Çorlu Kalesi’nin restorasyonu için önemli bir adım attı. Çorlu Belediyesi’nin girişimleri ve Tekirdağ Arkeoloji Müzesi iş birliğiyle kale alanında kurtarma kazısı yapılmasına izin verildi.

Uzun süredir hayalini kurduğumuz Çorlu Kalesi kazı izni artık resmîleşti diyen Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, bu toprakların binlerce yıllık geçmişini gün yüzüne çıkarmak için çalışmaların başlayacağını müjdeledi.

Geçmişle Bugünü Buluşturacak Keşif Yolculuğu Başlıyor

Bu sadece bir kazı değil; geçmişle bugünü buluşturacak bir keşif yolculuğu olacak diyen Başkan Sarıkurt, “Seçim taahhütlerimiz arasında yer alan Çorlu Kalesi’nin gün yüzüne çıkarılması ve turizme kazandırılması konusu da böylelikle hayata geçirilmiş olacak.” dedi.

“Halkımıza Verdiğimiz Sözü Tutmanın Gururunu Yaşıyoruz”

Başkan Sarıkurt, “Çorlu halkına verdiğimiz önemli sözlerden biri olan Çorlu Kalesi'nin restorasyonu için somut adımlar atıldı. Çorlu Kalesi’nin restore edilerek kentin tarihî ve kültürel mirasının korunacağını sıkça dile getirmişti. Bu vaadin hayata geçirilmesi için uzun süredir yürütülen çalışmalar nihayet sonuç verdi. Çorlu Kalesi'nin restorasyonu, göreve geldiğimiz günden bu yana önceliklerimiz arasında yer alıyordu. Halkımıza verdiğimiz bu sözü tutmanın ve şehrimizin tarihî kimliğine sahip çıkmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Çorlu Kalesi, sadece tarihî bir yapı olarak korunmakla kalmayacak, aynı zamanda çeşitli kültürel etkinliklere ev sahipliği yaparak kentin sosyal ve turistik yaşamına da önemli katkılar sunacak.” diye konuştu.

Beklenen İzin Çıktı

Başkan Sarıkurt, “Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar ve Araştırmalar Daire Başkanlığı tarafından gerekli izin yazısı ulaştırıldı. Trakya bölgesinin, Tekirdağ'ın, Çorlu’nun kadim topraklarında yüzyıllardır ayakta duran Çorlu Kalesi; Çorlu Belediyesi'nin kararlı girişimleri ve Tekirdağ Arkeoloji Müzesi'nin değerli iş birliğiyle yeniden hayat bulmaya hazırlanıyor. Kentin tarihî siluetinin önemli bir parçası olan kale için restorasyon çalışmaları öncesinde, bölgenin geçmişine ışık tutacak arkeolojik kurtarma kazısı için beklenen izin çıktı.” şeklinde konuştu.

“Çorlu Kalesi’nin Toprak Altındaki Sırları Ortaya Çıkacak”

Çorlu Kalesi’nin tarihî ve kültürel değerini koruma altına alma amacıyla uzun süredir yürüttükleri çalışmaların meyvesini verdiğinin altını çizen Başkan Sarıkurt, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çorlu Kalesi, şehrimizin sadece bir simgesi değil, aynı zamanda geçmişimizin de önemli bir tanığıdır. Bu nedenle, kalenin gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması bizim öncelikli görevlerimizden biridir. Tekirdağ Arkeoloji Müzemiz ile gerçekleştirdiğimiz bu iş birliği sayesinde kalenin toprak altındaki sırlarını da ortaya çıkaracağız.”

Tarihî Geçmişi Bizans Dönemine Uzanıyor

Çorlu Kalesi'nin tarihinin Bizans dönemine kadar uzanmakta olduğunu da sözlerine ekleyen Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, “Çorlu Kalesi farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış, stratejik konumu nedeniyle geçmişte önemli bir savunma noktası olmuş ancak zamanla çeşitli tahribatlara da uğramıştır. Restorasyon projesiyle birlikte kalenin özgün yapısının korunarak yeniden ayağa kaldırılması ve kültürel etkinlikler için cazibe merkezi hâline getirilmesini hedefliyoruz.” dedi.

KAYIT DETAYLARI

  • Oluşturulma Tarihi
    28.04.2025 10:17:42
  • Okuma Sayısı
    49

FOTOĞRAFLAR

Diğer Haberler

Site Yönetimi Çorlu Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü l Tüm Hakları Saklıdır l